Eskrima

igor_sucevic_eskrima

Eskrima tehnika razoružavanja - Instruktori Rodžer Agbulos i Igor Sučević
Eskrima tehnika razoružavanja – Instruktori Rodžer Agbulos i Igor Sučević

Eskrima poznata još i pod nazivima Kali ili Arnis predstavlja generički termin koji opisuje grupu filipinskih borilačkih veština koje uključuju tehnike borenja bez oružja kao i sa oružjem. Iako različite škole praktikuju različite stilove u manjim varijacijama, tehnike na kojima se ti stilovi zasnivaju su zajedničke za sve stilove Eskrime.

Tehnike borenja praznim rukama svoju osnovu imaju u tehnikama borenja oružjem te se obično prvo izučava borenje oružjem pre nego što se pređe na tehnike borenja praznim rukama. Tehnike borenja bez oružja uključuju tehnike udaranja rukama i nogama, poluga i bacanja.

Borenje oružjem obuhvata tehnike borenja dugim oružjem kao što je palica (jedna ili dve), kao i kratkim oružjem poput kratke oštrice.

Tehnika borbe bez oružja - Kontrola protivnika u stojećem stavu primenom poluge
Tehnika borbe bez oružja – Kontrola protivnika u stojećem stavu primenom poluge

Eskrima se kroz istoriju Filipina pokazala kao izuzetno efikasna borilačka veština, a jedna anegdona kaže da je protiv španskih osvajača u bici kod Macatana 1521. godine poznatog moreplovca Magelana ubio poglavica plemena Lapu Lapu koji je bio čuven kao majstor Eskrime. Usled neočekivanog otpora na koji su španski osvajači naišli prilikom pokušaja osvajanja filipinskih ostrva morali su se kasnije vratiti sa daleko ozbiljnijim pojačanjem i oružjem nakon čega su uspeli da kolonizuju ostrva. Impresionirani ovom veštinom koju su starosedeoci u to vreme zvali Kali, španci su želeli da ostave svoj uticaj te su je nazvali Esgrima, međutim Filipinci su umesto glasa G koristili K, te je tako došlo do savremenog naziva Eskrima. Uvidevši sa kakvom su efikasnošću starosedeoci primenjivali svoju veštinu protiv španskih vojnika Španci su ubrzo zabranili praktikovanje ove veštine. Španske vlasti su se nadale da su na taj način uspešno suzbile potencijalne buduće pobune, međutim Filipinci nisu prestali da praktikuju Eskrimu već su je umesto javno sada vežbali tajno. Jedan od načina na koji su to činili je kroz ples Moro-moro u čijoj su koreografiji bile skrivene tehnike borenja Eskrime. U tom plesu su španski vojnici oblačeni u odeću koja se zvala Arnis pa je tako umesto zabranjenih termina Kali i Eskrima ova veština dobila svoj treći naziv Arnis.

igor_sucevic_eskrima3Veština je kroz istoriju ostala deo nacionalnog identiteta filipinskog naroda a zbog svoje efikasnosti našla je primenu i u  mnogobrojnim specijalnim policijskim i vojnim jedinicama, pre svega u filipinskim specijalnim jedinicama. Danas se Eskrima izučava širom sveta i kao veoma efikasan sistem borenja primenljiv u samoodbrani.

Igor Sučević i Danilo Huertas Eskrima trening
Danilo Huertas Doce Pares instruktor sa instruktorom Igorom Sučevićem

Klub Contemporary Fighting Concepts (CFC) već godinama sa uspehom podučava Astig Lameco sistem Eskrima borenja koji se pokazao kao jedan od najefikasnijih stilova Eskrima borenja a čiji je osnivač Guro Roger Agbulos koji je svetski priznat autoritet Eskrime. Klub CFC igor_sucevic_and_ljubomir_jordanov_jeet_kune_do_and_doce_parespredstavlja jedini zvanični trening centar Astig Lameco Eskrime. Astig Lameco je osnova našeg Eskrima programa ali zadržavamo širi pogled na filipinske borilačke veštine te često radimo i sa instruktorima drugih stilova Eskrime.